пʼятниця, 16 червня 2017 р.

Суд дозволив списати $3 мільйони Газпрому на користь України






Суд з другої спроби дозволив Виконавчій службі списати 79,9 млн гривень дивідендів від Газтранзиту, що підлягають сплаті Газпрому


Господарський суд Києва з другої спроби дозволив Державній виконавчій службі списання 79,877 млн гривень (близько $3,07 млн у поточному курсу НБУ) дивідендів, що підлягають сплаті російській компанії Газпром від приватного акціонерного товариства Газтранзит (Київ) в рахунок погашення накладених Антимонопольним комітетом штрафу і пені у загальному розмірі 172 млрд гривень.

Про це йдеться в рішенні суду, передають Українські новини.

Нагадаємо, що раніше Господарський суд Києва відмовив Державній виконавчій службі в списанні 84,081 млн гривень ($3,22 млн) дивідендів, що підлягають сплаті компанії Газпром від приватного акціонерного товариства Газтранзит.

Раніше, 28 квітня загальні збори акціонерів ПрАТ Газтранзит прийняли рішення направити 90% чистого прибутку за 2016 рік у розмірі 209,066 млн гривень на виплату дивідендів.

З огляду на частку Газпрому 40,2174% акцій в капіталі ПрАТ Газтранзит, він отримає 84,081 млн гривень.

Суд вирішив, що заява виконавчої служби про списання дивідендів задоволенню не підлягає, оскільки за станом на 31 травня перелік акціонерів Газтранзиту, які мають право на отримання дивідендів за 2016 не визначений.

Нагадаємо, 16 травня Вищий господарський суд відмовив Газпрому в скасуванні штрафу АМКУ 172 млрд гривень.

Державна виконавча служба відкрила провадження щодо примусового стягнення з компанії Газпром штрафу і пені 172 млрд гривень, а також щодо арешту його майна на території України.

26 травня ПрАТ Газтранзит подало позов до Окружного адміністративного суду Києва з проханням скасувати постанову Державної виконавчої служби про арешт акцій, що належать Газпрому .


Газпрому належить 40,2% акцій українського ПрАТ Газтранзит, ще 40,2% акцій належать національній акціонерній компанії Нафтогаз України та 19,5652% акцій - компанії Turusgas (Туреччина).

Суд призначив розгляд позову Газтранзиту про арешт частки Газпрому на 7 грудня.

Источник